Oświadczenie Prezydenta Miasta Przemyśla Roberta Chomy

Informacje medialne, które pojawiły się w ostatnich dniach w związku z moim urlopem wypoczynkowym oraz głośno akcentowane wątpliwości dotyczące sposobu jego uzyskania, skłaniają mnie do wyjaśnienia tych kwestii.
O uzyskanie tygodniowego urlopu w miesiącu grudniu wystąpiłem prawie dwa miesiące wcześniej – 16 października br. Jest to zgodne z kodeksem pracy i trudno czynić mi z tego zarzut, szczególnie, że w tzw. planie urlopowym, przygotowywanym prawie rok wcześniej (zatwierdzonym w styczniu 2008r.) wskazałem możliwość udania się na kilkudniowy wypoczynek właśnie w grudniu. Mój wniosek urlopowy wypełniłem więc odpowiednio wcześniej i został on pozytywnie rozpatrzony przez ówczesnego Przewodniczącego Rady Miejskiej Pana Adama Łozińskiego. Wszystkich wątpiących w jego oryginalność (bo i taki zarzut można usłyszeć) zapewniam, że jest wypełniony moim pismem, z pewnością własnoręczny jest także podpis Przewodniczącego. Nie powinno być także żadnego problemu z jego odnalezieniem – znajdował się tam gdzie powinien, czyli w kadrach Urzędu Miejskiego.
Pomijając powyższe informacje dodam, że nie pozwoliłbym sobie na udanie się na urlop nie informując o tym obecnego Przewodniczącego Rady Miejskiej, który wykonuje wobec Prezydenta Miasta czynności z zakresu z prawa pracy. Ustną informację o nieobecności w pracy przekazałem Przewodniczącemu w dniu 5 grudnia br. w trakcie naszego wspólnego spotkania z osobami protestującymi przez budynkiem Urzędu Miejskiego w związku ze zmianami przepisów celnych. Mój urlop nie powinien być również zaskoczeniem dla pozostałych radnych – na moją prośbę i ze względu na moją nieobecność, zmienione zostały terminy posiedzeń merytorycznych komisji Rady. Prosiłem również, aby Przewodniczący Rady planując najbliższą sesję uwzględnił termin obrad po moim powrocie, tj. po 14 grudnia br.

Prezydent
Miasta Przemyśla