7 °C
  • PL
  • EN
  • DE
×

Wyszukaj w serwisie

Za nami pierwsze spotkanie w ramach EKO-szuflandii

W pierwszy piątek października (2 bm.) wystartowała pierwsza w nadsańskim grodzie EKO-szuflandia. Nieco nieśmiały początek tej niezwykle wartościowej akcji pokazał, iż jest ona warta kontynuowania, a jej organizatorzy będą niestrudzenie namawiać mieszkańców naszego miasta do udziału w następnych edycjach imprezy.

 

EKO-szuflandia to kolejny projekt Urzędu Miejskiego w Przemyślu, mający na celu poszerzenie świadomości na temat wyrabiania przyjaznych dla naszego środowiska naturalnego nawyków oraz zachęcenie przemyślan do ograniczenia konsumpcjonizmu.

 

 

Inspiracją do zaproszenia Państwa do udziału w projekcie były coraz bardziej popularne na całym świecie 3R. Reduce, Reuce, Recycle – w Polsce bardziej znane jako 3U. Unikaj kupowania zbędnych rzeczy, Użyj powtórnie, Utylizuj. Zachęcanie do wdrożenia w naszym codziennym życiu tej zasady ma na celu nie tylko promocję zdrowego dla środowiska stylu życia, ale przede wszystkim przypomina o możliwości zmniejszenia ilości wytwarzanych przez nas odpadów. Wydział Gospodarki Komunalnej i Ochrony Środowiska UM w Przemyślu postanowił pokazać przemyślanom, że wcielenie w nasze codzienne życie powyższej zasady nie jest wcale trudne.

 

fot_A_Czereba (19).jpeg

 

EKO-szuflandia to nic innego jak minibazarek, gdzie każdy, w którego szafie zalegają zbędne ubrania, otrzymane przed laty nietrafione prezenty, dawno przeczytane książki, przesłuchane płyty czy nieużywany sprzęt AGD, itp. może je sprzedać, wymienić lub oddać komuś, kto takowych rzeczy potrzebuje. Piątkowym popołudniem na stołach w sali gimnastycznej przy ulicy Ratuszowej 1 pojawiły się więc stosy ubrań, buty, książki, torebki, narzędzia i wiele innych. Od godziny 16 do 19 można było do woli przebierać, wybierać, kupować i wymieniać. Atrakcyjnym i bardzo ważnym, bo jak najbardziej wpisującym się w charakter spotkania akcentem był wykład dietetyczki Katarzyny Basarab [Plan na Zdrowie], która opowiadała zgromadzonym o tym, jak organizować swoje posiłki, aby zminimalizować marnowanie żywności, jakie produkty wybierać podczas robienia zakupów oraz co robić, aby zmniejszyć ilość odpadów.

 

fot_A_Czereba (17).jpeg

 

Kolejna odsłona EKO-szuflandii planowana jest za miesiąc. O dokładnej dacie wydarzenia poinformujemy Państwa na naszej stronie. Tymczasem dziękujemy wszystkim, którzy byli z nami 2 października. Mamy nadzieję, że wkrótce znów się spotkamy.

 

 

tekst i zdjęcia: Agata Czereba

Opublikował: Agata Czereba | Data publikacji: 05-10-2020 08:00