20 °C
  • PL
  • EN
  • DE
×

Wyszukaj w serwisie

Ekspedycje Smaków w Przemyślu - Tesco podsumowuje 3. edycję programu edukacyjnego „Od uprawy do potrawy”

Kolejna edycja programu edukacyjnego „Od uprawy do potrawy” dobiegła końca. Przez 10 miesięcy zrealizowano w całej Polsce ponad 300 wycieczek edukacyjnych, w których wzięło udział ok. 8 000 małych odkrywców. Ekspedycje Smaków odbywały się również w sklepie Tesco przy ul. Lwowskiej 36 w Przemyślu. W ramach programu nauczyciele mogli skorzystać także ze scenariuszy lekcji oraz założyć w szkole Klub Niemarnowania.

 

od uprawy do potrawy.png

 

Od września 2016 roku, gdy wystartowała pierwsza edycja, Tesco włączyło kilkadziesiąt swoich lokalizacji do programu „Od uprawy do potrawy”. Od tego czasu Społecznicy – specjalnie przeszkoleni pracownicy sklepów prowadzili „Ekspedycje Smaków”, czyli wycieczki dla uczniów szkół podstawowych z całej Polski. Projekt już od 3 lat realizuje swoją misję edukacyjną w zakresie zdrowego odżywiania, niemarnowania oraz pochodzenia żywności. Do realizacji projektu zaangażowali zostali patroni honorowi oraz partnerzy merytoryczni: Fundacja Szkoła na Widelcu, Funiversity oraz Federacja Polskich Banków Żywności.

 

zdjęcie 1.jpeg

 

Niecodzienne formy nauki

Do trzeciej edycji programu zgłosiło się prawie 700 grup z całej Polski, co przekraczało dwukrotnie liczbę dostępnych miejsc na „Ekspedycję smaków”. Podczas wycieczek uczniowie przy sklepowej półce mieli okazję poznać nowe smaki, dowiedzieć się więcej o pochodzeniu żywności, zdrowym odżywianiu oraz niemarnowaniu jedzenia. Była to też szansa na poznanie tajników funkcjonowania sklepu – działania kas oraz zajrzenia na zaplecze. Wszystko to odbywało się w formie ciekawej i wciągającej gry terenowej na terenie sklepu.

 

Moja przygoda z programem zaczęła się od… pytań moich dzieci, co dokładnie robię w swojej pracy. Zaczęłam im opowiadać co nieco, ale nie oddawało to tak „klimatu” jak wizyta w Tesco i zobaczenie tego na własne oczy. Wycieczki dzieci z różnych szkół do naszego sklepu odbywały się zanim pojawił się program „Od uprawy do potrawy”, tylko organizowaliśmy je sami. Potem pojawiły się Ekspedycje Smaków i chętnie do nich dołączyliśmy. Jesteśmy dopiero na początku drogi edukowania dzieci, czym jest zdrowe odżywianie, ale takie programy bardzo nam w tym pomagają. – opowiada Teresa Fajto, społecznik i kierownik zespołu z hipermarketu w Krakowie przy ul. Wielickiej

 

infografika strona 3.jpeg

 

Istotnym elementem programu były także Kluby Niemarnowania, w które włączyło się w minionym roku około 1 300 uczniów. Dzieci wraz z opiekunami realizowały działania mające na celu ograniczenie skali wyrzucanej żywności, zaczynając właśnie od szkolnych korytarzy. Do 65 założonych klubów trafiła również dedykowana gra planszowa „Zakupowe Mistrzostwa”.

 

W zaprojektowanej przez Tesco grze uczniowie wcielają się w pomocników kuchennych i zostają wysłani na misję zebrania produktów na obiad. Ich zadaniem jest poruszanie się po planszy i jak najszybsze uzbieranie wszystkich niezbędnych składników przy jak najmniejszej liczbie niepotrzebnych produktów. Jest to idealna gra edukacyjna - ułatwia ona nie tylko zakorzenienie dobrych nawyków zakupowych wśród najmłodszych, ale pokazuje również, że racjonalne żywienie bez marnowania potrafi być zabawą każdego dnia.

 

infografika strona 2.jpeg

 

Dzięki Klubom dzieci wzbogacały się o wiedzę z zakresu m.in. odpowiedzialnych zakupów czy aktywnego spędzania czasu:

W bieżącym roku szkolnym dzieci wykonywały zadania uczące ich m.in. racjonalnego odżywiania, odpowiedzialnych zakupów i aktywnego spędzania czasu. - podsumował swoją aktywność „Klub Rozsądnych Jadłożerców”

Klub „Witaminki 123” może pochwalić się ciekawymi działaniami praktycznymi - Zorganizowaliśmy wspólne przygotowywanie zdrowych i smacznych potraw z produktów od naszych rolników. Późną wiosną, gdy już warzywa wyrosły na grządce, złożyliśmy wizytę w małym gospodarstwie w naszej miejscowości.

Na stronie programu dostępne są darmowe scenariusze lekcji, które mają na celu uatrakcyjnienie zajęć związanych z tematyką zdrowego odżywiania oraz zainteresowanie nią uczniów. Każdy scenariusz lekcji zawiera propozycje doświadczeń, które ułatwiają zrozumienie omawianych zagadnień. Ponadto, na stronie programu regularnie pojawiają się wskazówki z propozycjami aktywizacji dzieci.

 

infografika strona 1.jpeg

 

Kolejna edycja programu „Od uprawy do potrawy” w nowej formule rusza już we wrześniu.

 

Więcej informacji dotyczących Klubów Niemarnowania oraz „Ekspedycji Smaków” można znaleźć na stronie www.oduprawydopotrawy.pl.

 

zdjęcie 2.jpeg

 

 

×

Zapisz się do newslettera

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych w celu przesyłania newslettera. Podanie moich danych osobowych jest dobrowolne, ale niezbędne do realizacji usługi. Jestem świadomy/ma iż mam możliwość ich poprawiania, żądania zaprzestania ich przetwarzania lub wniesienia sprzeciwu wobec ich przetwarzania. Administratorem danych jest Gmina Miejska Przemyśl z siedzibą Rynek 1, 37-700 Przemyśl