18 °C
  • PL
  • EN
  • DE
×

Wyszukaj w serwisie

Ruszyła „Ekspedycja Smaków” dla uczniów z Przemyśla i okolic

Już po raz 3. wystartowały zapisy na „Ekspedycje Smaków” dla uczniów z Przemyśla i okolic. W ramach bezpłatnego programu „Od uprawy do potrawy” nauczyciele mogą zabrać dzieci na wycieczkę edukacyjną, skorzystać z gotowych scenariuszy lekcji oraz zdobyć grę planszową o niemarnowaniu żywności. Zapisy do programu na rok szkolny 2018/2019 ruszyły 6 września.

 

Aż 86% uczniów wie, że batoniki czekoladowe są niezdrowe, jednocześnie czekolada jest ulubionym produktem co czwartego badanego ucznia*. Uczniowie znają założenia piramidy żywieniowej, jednak nie idzie za tym praktyka, która wiedzę zamienia w realne działania. Dlatego tak ważne jest, aby uczyć dzieci prawidłowych postaw w momencie, gdy uczniowie stają przed faktycznym wyborem – stoją w kuchni, w sklepie lub przy bufecie szkolnym. Odpowiedzią na ten problem jest właśnie program „Od uprawy do potrawy”, który oferuje dzieciom z klas 0-4 szkoły podstawowej oraz przedszkolnych zerówek wycieczki edukacyjne i atrakcje w szkołach.

 

Jednym z podstawowych elementów programu są wycieczki edukacyjne, czyli Ekspedycje Smaków. Udział w takiej wyprawie to podróż po świecie zdrowego odżywiania. Podczas Ekspedycji dzieci dowiedzą się, jak zmienić swoje nawyki żywieniowe i tym samym lepiej zadbać o własne zdrowie, ucząc się zasad prawidłowego żywienia każdego dnia. Dzieci dowiedzą się, dlaczego powinny podejmować świadome decyzje żywieniowe oraz że zdrowe jedzenie może być świetną zabawą. Całe wydarzenie przebiegnie w formie gry terenowej – uczniowie będą zdobywać wiedzę podczas rozwiązywania zagadek i znajdywania kolejnych elementów tajemniczej układanki.

 

Gdzie odbywają się ekspedycje?

W sklepie Tesco mieszczącym się przy ul. Lwowskiej 36 w Przemyślu

 

 

Lekcja w sklepie

 

Chociaż rozwój nowoczesnych technologii pozwala na uatrakcyjnienie zajęć w szkolnej ławce, to nic nie zastąpi praktycznego doświadczenia. Fundacja Szkoła na Widelcu, czyli partner merytoryczny programu zadbała o przyciągnięcie uwagi najmłodszych, tworząc 2,5-godzinną grę terenową, na której dzieci mogą szukać odpowiedzi na nurtujące je pytania, rozwiązywać łamigłówki, poszukiwać skarbów i pysznie się bawić, zapamiętując jednocześnie najważniejsze zasady żywieniowe.

Najbardziej w „Ekspedycjach Smaków” cieszą nas pozytywne reakcje uczniów, którzy mają okazję doświadczyć czegoś nowego, spróbować innych produktów, a przez to wpłynąć na wybory konsumenckie w ich domach i przekonać rodzinę np. do jedzenia warzyw i owoców. Takie spotkania są bardzo ważne dla kształtowania gustu żywieniowego młodego pokolenia, a dzięki zaangażowaniu i pasji  pracowników sklepów prowadzących wycieczki, spotkania odbywają się w miłej atmosferze i mogą być realizowane w blisko 50 lokalizacjach w całej Polsce.– mówi Daria Kulińska, Dyrektor Działu Komunikacji w Tesco Polska.

Po każdej wycieczce nauczyciel otrzyma bezpłatnie boks edukacyjny z 5 scenariuszami lekcji do przeprowadzenia w klasie oraz pakiet zeszytów ćwiczeniowych dla każdego ucznia. W ramach programu przyznawane są również certyfikaty dla opiekuna grupy.

 

Mistrzostwa w niemarnowaniu

 

Wg badań 13% uczniów wyrzuca jedzenie w szkole przynajmniej raz w tygodniu**. Tony kanapek lądują w koszach. Aby zapobiec skali marnowania żywności, program „Od uprawy do potrawy” oferuje wsparcie w zakładaniu w szkołach Klubów Niemarnowania. Na stronie programu będą regularnie pojawiały się wskazówki z propozycjami aktywizacji dzieci. W roku szkolnym 2018/2019 będzie można również zdobyć nieodpłatnie grę edukacyjną „Zakupowe mistrzostwa”. Gry otrzyma pierwsze 100 szkół, które zarejestrują swój Klub.

 

Sukces mierzony zadowoleniem uczestników

 

Po II edycji 99,3% nauczycieli było zadowolonych z formy prowadzenia wycieczki, a 98,7% wyraziło chęć ponownego wzięcia udziału w „Ekspedycji Smaków”***. Reakcje nauczycieli i grup potwierdzają Społecznicy, czyli specjalnie przeszkoleni w prowadzeniu wycieczek pracownicy Tesco:

Opiekunowie byli pozytywnie zaskoczeni całą ekspedycją. Sami mieli okazję spróbować nowych smaków i jeszcze uzupełnić swoją dotychczasową wiedzę. Dzieci były bardzo zadowolone. I obiecały, że będą jeść mniej fast-foodów.

W roku szkolnym 2017/2018 odbyły się 372 Ekspedycje Smaków, które wyedukowały ponad 9 300 dzieci. Nauczyciele prowadzili również Kluby Niemarnowania Żywności oraz korzystali z przygotowanych scenariuszy lekcji, co przełożyło się na rekordową liczbę 46 000 uczniów zaangażowanych w II edycję programu „Od uprawy do potrawy”.

 

tesco banner.png

 

 

Aby zapisać się do „Ekspedycji Smaków” oraz do Klubów Niemarnowania należy wypełnić osobny formularz rejestracyjny na stronie www.oduprawydopotrawy.pl.

 

 

 

 

 

 

 

*Badania „Przyszłość na talerzu” (2015)

**Badania „Talent do niemarnowania” (2013)

**Ewaluacja II edycji programu „Od uprawy do potrawy” (2018)

Opublikował: Agata Czereba | Data publikacji: 28-09-2018 12:31
Modyfikował: Agata Czereba | Data modyfikacji: 28-09-2018 12:48