4 °C
  • PL
  • EN
  • DE
×

Wyszukaj w serwisie

Sukces Klubu Niemarnowania Żywności z SP 4 w Przemyślu

W kwietniu br. Klub Niemarnowania Żywności Rozsądni Smakosze, działający w świetlicy Szkoły Podstawowej nr 4 w Przemyślu,  otrzymał nagrodę za zdobycie  III miejsca w ogólnopolskim konkursie na temat niemarnowania żywności. Konkurs zaproponowała sieć TESCO w ramach programu Od uprawy do potrawy. Nagrodą za trzecie miejsce jest karta podarunkowa do Tesco o wartości 1 000 zł oraz zestaw do założenia szkolnego ogródka.

 

Członkowie klubu – uczniowie klasy III c, pracowali na sukces od października. Wzięli udział w warsztatach Jak nie marnować żywności? z p. Katarzyną Nowicką – pracownikiem Podkarpackiego Banku Żywności w Rzeszowie oraz w zajęciach edukacyjnych nt.  zasad prawidłowego odżywiania z panią dietetyk, Beatą Mytnik. Podczas zajęć w świetlicy opracowali  Poradnik Jak nie marnować żywności  i ulotki pod hasłem Święta bez marnowania. W  ramach akcji Stop marnowaniu żywności młodsi uczniowie edukowali starszych kolegów. - przekazywali zdobyte wcześniej  wiadomości, uczniom z klas: 7 „a”, 7 „c”, 6”c”, 5 „b”, i  4 „b”. Każda odwiedzona przez klub klasa otrzymała poradnik i ulotki. Starsi koledzy aktywnie włączyli się do dyskusji i dostrzegli problem marnowania żywności. Przed świętami Bożego Narodzenia  klubowicze rozdali wszystkim dzieciom w świetlicy ulotki Święta bez marnowania wraz z życzeniami świątecznymi. W styczniu  Klub Rozsądni Smakosze zaprosił dzieci do udziału w konkursie Danie z resztek. Zadanie uczestników polegało na wyszukaniu i przygotowaniu przepisów  na smaczne dania z tego, co zostało w lodówce z poprzedniego dnia. Przepisy miały zawierać produkty zdrowe, bez sztucznych konserwantów i szkodliwych barwników. Na konkurs wpłynęło 18 pomysłowych i kolorowych przepisów, z których powstała specjalna książka kucharska.

 

W ramach projektu odbyły się spotkania z panią Marią - szefową kuchni, która rozmawiała z dziećmi o przygotowaniu obiadów w szkolnej kuchni oraz  ulubionych uczniowskich daniach. Wspólnie ustaliliśmy, że  spróbujemy każdej potrawy i będziemy prosić o takie porcje, jakie zjemy na pewno! To kolejny sposób na minimalizowanie marnowania jedzenia. W walentynki klubowicze nagradzali wzorowych konsumentów stołówki szkolnej symbolicznymi naklejkami. Jednocześnie rozpoczęła się akcja pod hasłem Wietrzymy śniadaniówki. Każdego dnia wszystkie dzieci przebywające w świetlicy są zapraszane na wspólny podwieczorek i dojadają to co zostało przygotowane w domu na drugie śniadanie. Razem lepiej smakuje i nic się nie marnuje!

 

Na zakończenie akcji uczniowie wykonali plakat, propagujący działania klubu. Relacje z działań Klubu Niemarnowania Żywności były wysyłane na bieżąco do biura programu w Warszawie.

W przygotowanie i realizację projektu zaangażowali się nauczyciele świetlicy – p. Małgorzata Brzostowska- koordynator działań, p. Beata Chodorowska – Mytnik, która realizowała zadania z uczniami i p. Marta Oleszek, dbająca o zaplecze logistyczne.

 

Rozsądni Smakosze  odebrali nagrodę i  przyjęli  pierwsze gratulacje od pani dyrektor. Wspólnie stworzyli ogródek z otrzymanego zestawu  - posadzili zioła i nowalijki. Realizacja projektu przyniosła korzyści całej społeczności szkolnej – jesteśmy bardziej świadomi, tego że tylko od nas zależy ile żywności oszczędzimy przed zmarnowaniem.

 

 

 

 

Małgorzata Brzostowska

Opublikował: Paweł Bugera | Data publikacji: 24-04-2018 13:03
Modyfikował: Paweł Bugera | Data modyfikacji: 26-04-2018 13:09