Sukces Klubu Niemarnowania Żywności z SP 4 w Przemyślu
W kwietniu br. Klub Niemarnowania Żywności Rozsądni Smakosze, działający w świetlicy Szkoły Podstawowej nr 4 w Przemyślu, otrzymał nagrodę za zdobycie III miejsca w ogólnopolskim konkursie na temat niemarnowania żywności. Konkurs zaproponowała sieć TESCO w ramach programu Od uprawy do potrawy. Nagrodą za trzecie miejsce jest karta podarunkowa do Tesco o wartości 1 000 zł oraz zestaw do założenia szkolnego ogródka.
Członkowie klubu – uczniowie klasy III c, pracowali na sukces od października. Wzięli udział w warsztatach Jak nie marnować żywności? z p. Katarzyną Nowicką – pracownikiem Podkarpackiego Banku Żywności w Rzeszowie oraz w zajęciach edukacyjnych nt. zasad prawidłowego odżywiania z panią dietetyk, Beatą Mytnik. Podczas zajęć w świetlicy opracowali Poradnik Jak nie marnować żywności i ulotki pod hasłem Święta bez marnowania. W ramach akcji Stop marnowaniu żywności młodsi uczniowie edukowali starszych kolegów. - przekazywali zdobyte wcześniej wiadomości, uczniom z klas: 7 „a”, 7 „c”, 6”c”, 5 „b”, i 4 „b”. Każda odwiedzona przez klub klasa otrzymała poradnik i ulotki. Starsi koledzy aktywnie włączyli się do dyskusji i dostrzegli problem marnowania żywności. Przed świętami Bożego Narodzenia klubowicze rozdali wszystkim dzieciom w świetlicy ulotki Święta bez marnowania wraz z życzeniami świątecznymi. W styczniu Klub Rozsądni Smakosze zaprosił dzieci do udziału w konkursie Danie z resztek. Zadanie uczestników polegało na wyszukaniu i przygotowaniu przepisów na smaczne dania z tego, co zostało w lodówce z poprzedniego dnia. Przepisy miały zawierać produkty zdrowe, bez sztucznych konserwantów i szkodliwych barwników. Na konkurs wpłynęło 18 pomysłowych i kolorowych przepisów, z których powstała specjalna książka kucharska.
W ramach projektu odbyły się spotkania z panią Marią - szefową kuchni, która rozmawiała z dziećmi o przygotowaniu obiadów w szkolnej kuchni oraz ulubionych uczniowskich daniach. Wspólnie ustaliliśmy, że spróbujemy każdej potrawy i będziemy prosić o takie porcje, jakie zjemy na pewno! To kolejny sposób na minimalizowanie marnowania jedzenia. W walentynki klubowicze nagradzali wzorowych konsumentów stołówki szkolnej symbolicznymi naklejkami. Jednocześnie rozpoczęła się akcja pod hasłem Wietrzymy śniadaniówki. Każdego dnia wszystkie dzieci przebywające w świetlicy są zapraszane na wspólny podwieczorek i dojadają to co zostało przygotowane w domu na drugie śniadanie. Razem lepiej smakuje i nic się nie marnuje!
Na zakończenie akcji uczniowie wykonali plakat, propagujący działania klubu. Relacje z działań Klubu Niemarnowania Żywności były wysyłane na bieżąco do biura programu w Warszawie.
W przygotowanie i realizację projektu zaangażowali się nauczyciele świetlicy – p. Małgorzata Brzostowska- koordynator działań, p. Beata Chodorowska – Mytnik, która realizowała zadania z uczniami i p. Marta Oleszek, dbająca o zaplecze logistyczne.
Rozsądni Smakosze odebrali nagrodę i przyjęli pierwsze gratulacje od pani dyrektor. Wspólnie stworzyli ogródek z otrzymanego zestawu - posadzili zioła i nowalijki. Realizacja projektu przyniosła korzyści całej społeczności szkolnej – jesteśmy bardziej świadomi, tego że tylko od nas zależy ile żywności oszczędzimy przed zmarnowaniem.
Małgorzata Brzostowska
Modyfikował: Paweł Bugera | Data modyfikacji: 26-04-2018 13:09