28 °C
  • PL
  • EN
  • DE
×

Wyszukaj w serwisie

Praktyki zawodowe w innym kraju? W Zespole Szkół Usługowo-Hotelarskich i Gastronomicznych to możliwe!

W roku szkolnym 2017/18 w Zespole Szkół Usługowo-Hotelarskich i Gastronomicznych w Przemyślu dobiega końca realizacja kolejnego projektu unijnego o nazwie ‘Moje doświadczenie dziś moim atutem w przyszłości’ skierowanego zarówno do uczniów Technikum jak i szkoły zawodowej. Jest to największy jak do tej pory projekt, który trwa dwa lata i pozwolił na wyjazd na praktyki do Irlandii 42 uczestnikom. Projekt odbywa się według zasad programu Erasmus+ Akcja 1 jest jednak finansowany ze środków Europejskiego Funduszu Społecznego Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój (PO WER), a łączna kwota dofinansowania wynosi 103 220,00 EURO. Partnerem, który współpracuje ze szkołą w realizacji tego przedsięwzięcia jest po raz kolejny firma Your International Training z siedzibą w Mallow.

W projekcie bierze udział 42 uczniów kształcących się na wszystkich kierunkach Technicznych oraz cukiernik i kucharz z zasadniczej szkoły zawodowej. Głównym jego celem jest podnoszenie kwalifikacji zawodowych wśród młodzieży poprzez wyjazd na trzytygodniowe praktyki zagraniczne do  Irlandii. Warto zaznaczyć, że ZSU-HiG jest pierwszą szkołą w naszym mieście, która zaproponowała taką ofertę edukacyjną.

Na początku wakacji 2017r. oraz na feriach zimowych 2018r. uczniowie wyjechali na praktyki do przedsiębiorstw wybranych pod kątem ich zainteresowań oraz możliwości. Zakwaterowanie przewidziano u rodzin irlandzkich co jeszcze bardziej wzbogaciło doświadczenia młodzieży.

Przed wyjazdem uczestnicy doskonalili znajomość języka angielskiego w ramach kursu prowadzonego zarówno metodą tradycyjną jak i e-learningową, dodatkową atrakcją było spotkanie z native speakerem podczas którego mieli okazję osłuchać się z językiem i rozwinąć wiedzę dotyczącą kultury Irlandii.

W ramach przygotowania zawodowego beneficjenci projektu odbyli warsztaty ze znanym w kręgach kulinarnych szefem kuchni Zamku Dubiecko p. Januszem Pyrą podczas których poznali najnowsze trendy oraz metody pracy w restauracji a grupa cukiernicza gościła w zakładzie FIORE gdzie zgłębiała tajniki wypieku oraz dekoracji ciast i ciasteczek a także produkcji lodów. Uczniowie wyjechali także na Targi FotoVideo do Łodzi, gdzie wzięli udział w warsztatach doskonalących techniki pracy fotografa, a także zapoznali się z nowinkami  w  branży reklamowej. Swoje umiejętności zawodowe mogli rozwinąć również podczas warsztatów w firmie reklamowej FOCUS. Ponadto, grupa hotelarsko-turystyczna miała szansę zwiedzić nasze miasto z angielskojęzycznym przewodnikiem a przy okazji poznać tajniki pracy w tym zawodzie.

Dodatkowym działaniem zrealizowanym dla grupy gastronomicznej były warsztaty baristyczne  poprowadzone przez p. Pawła Kanieckiego -pasjonata kawy i właściciela zdobywającej coraz większe grono wielbicieli kawiarni ‘Miejsce’ w Przemyślu. 

W ramach współpracy z PWSW uczestnicy projektu mieli okazję zapoznać się z bazą dydaktyczną uczelni oraz wziąć udział w specjalnie dla nich przygotowanych zajęciach, np. z projektowania graficznego czy w laboratorium w Instytucie Nauk Technicznych.

Aby jak najlepiej przygotować się do wyjazdu uczestnicy odbyli także przygotowanie pedagogiczno-psychologiczne oraz szkolenie BHP.

Po zakończeniu stażu, podczas oficjalnej imprezy podsumowującej projekt wszyscy uczniowie otrzymają zaświadczenia o odbytym szkoleniu, referencje od pracodawców irlandzkich, jak również europejski certyfikat potwierdzający zdobyte umiejętności – Europass Mobility.

Dzięki zdobytej wiedzy, umiejętnościom i potwierdzonym kwalifikacjom zawodowym uczniowie będą bardziej atrakcyjni na lokalnym i europejskim rynku pracy.

 

 

Wszelkie informacje na temat projektów unijnych realizowanych w szkole są dostępne w zakładce „Projekty unijne” na stronie szkoły: www.zsu-hig.edu.pl.

Opublikował: Paweł Bugera | Data publikacji: 16-03-2018 12:47
Modyfikował: Paweł Bugera | Data modyfikacji: 16-03-2018 12:47