11.6 °C
  • PL
  • EN
  • DE
×

Wyszukaj w serwisie

Zmień swoje przyzwyczajenia nie wyrzucaj do śmieci jedzenia

Prezydent Miasta Przemyśla zachęca do włączenia się do akcji: "Zmień swoje przyzwyczajenia nie wyrzucaj do śmieci jedzenia". Pod takim hasłem Samorząd Województwa Podkarpackiego, Caritas Diecezji Przemyskiej, Caritas Diecezji Rzeszowskiej, Caritas Diecezji Sandomierskiej oraz Caritas Diecezji Tarnowskiej, a także Bank Żywności, przy współpracy Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego podjęli inicjatywę mającą na celu zmniejszenia ilości odpadów spożywczych  znajdujących się w odpadach komunalnych i przemysłowych.

W ramach akcji wyznaczone punkty przyjmować będą  produkty żywnościowe, nawet z bardzo krótkim okresem przydatności, oraz ziemiopłody.

Lista punktów do których można przekazywać produkty, a także wykaz produktów w załączeniu.

Wykaz produktów, które można przekazać do punktu zbierania. Wykaz nie dotyczy produktów wytworzonych we własnym gospodarstwie domowym

 

Przekazywana żywność winna znajdować się w opakowaniach jednostkowych, nienaruszonych z nieprzekroczonym terminem ważności.

  • cukier,
  • mąka różne rodzaje (pszenna, żytnia, ziemniaczana, krupczatka, razowa itp.)
  • makaron,
  • ryż,
  • płatki  różne rodzaje (jęczmienne, owsiane, śniadaniowe, itp )
  • kasza  różne rodzaje (jęczmienna, manna, pęczak, gryczana itp.)
  • kawa różne rodzaje (także rozpuszczalna i zbożowa)
  • herbata różne rodzaje  (czarna, czerwona, zielona, owocowa itp.)
  • zioła suszone  (w opakowaniach),
  • sól,
  • groszek konserwowy,
  • kukurydza konserwowa,
  • papryka konserwowa,
  • ogórki kiszone i marynowane,
  • ketchup,
  • musztarda,
  • olej i oliwa z oliwek,
  • konserwy mięsne sterylizowane,
  • konserwy rybne,
  • warzywa i przetwory warzywne  konserwowane (w słoikach lub puszkach),
  • zupy w proszku,
  • zupki typu „chińskie”,
  • przyprawa do zup w płynie  lub proszku (typu vegeta)
  • przyprawy suszone
  • kostki rosołowe,
  • kakao rozpuszczalne,
  • sosy w proszku
  • galaretki,
  • budyń,
  • żelatyna
  • kisiel,
  • czekolady różne smaki,
  • słodycze
  • pieczywo trwałe
  • suchy groch i sucha fasola
  • miód,
  • majonez,
  • dżemy, powidła,  marmolady
  • chrzan w słoikach
  • warzywa suszone
  • owoce i przetwory owocowe w puszkach i słoikach konserwowane lub karmelizowane,
  • kapusta kiszona i kwaszona w woreczkach
  • mleko UHT, produkty i przetwory mleczarskie UHT
  • napoje, soki, wody mineralne
  • sery, jogurt  itp. w opakowaniach jednostkowych  przechowywane z zachowaniem zaleceń jak na opakowaniu produktu

Ponadto można przekazać warzywa i owoce  surowe (cebula, czosnek, ziemniaki, jabłka, kapusta itp.) bez widocznych śladów psucia .

PDFWYKAZ PUNKTÓW DO KTÓRYCH MOŻNA PRZEKAZAĆ PRODUKTY ŻYWNOŚCIOWE

 

 

×

Zapisz się do newslettera

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych w celu przesyłania newslettera. Podanie moich danych osobowych jest dobrowolne, ale niezbędne do realizacji usługi. Jestem świadomy/ma iż mam możliwość ich poprawiania, żądania zaprzestania ich przetwarzania lub wniesienia sprzeciwu wobec ich przetwarzania. Administratorem danych jest Gmina Miejska Przemyśl z siedzibą Rynek 1, 37-700 Przemyśl