14 °C
  • PL
  • EN
  • DE
×

Wyszukaj w serwisie

Zdrowe trendy w SP 4

W kwietniu w świetlicy SP 4 podjęto szereg działań prozdrowotnych w myśl sentencji Podstawą wszelkiego szczęścia jest zdrowie… (Leigh-Hunt).

Na początku miesiąca zorganizowany został II Festiwal zdrowej piosenki. Uczestnicy prezentowali piosenki o tematyce prozdrowotnej, wybrane z wcześniej przygotowanego zestawu. W ten niekonwencjonalny sposób wykonawcy namawiali wszystkich zebranych do stosowania zasad zdrowego stylu życia. Prezentacje piosenek były przeplatane komentarzami dietetycznymi dotyczącymi zdrowego stylu życia oraz prawidłowego odżywiania się. W sprytny sposób tematy poruszane w piosenkach zostały wykorzystane przez naszą specjalistkę od żywienia, p. B. Chodorowską – Mytnik  do przekazania i powtórzenia wiedzy wcześniej zdobytej przez dzieci oraz włączenia ich do dyskusji na poruszany temat. Nie zabrakło ciekawostek dietetycznych oraz quizu z nagrodami, który dodatkowo zaktywizował  uczniów i zmotywował ich do popierania i stosowania zdrowego stylu życia.

Kolejnym przedsięwzięciem była realizacja zadań w ramach  konkursu „Mali uczą dużych – etykiety nie takie straszne jak je malują”. Na początek dzieci  zgromadziły opakowania i etykiety z różnych produktów spożywczych i z pomocą pani dietetyk odczytywały umieszczony na nich skład. Dowiedziały się jakie składniki sprzyjają zdrowiu, a jakie mu szkodzą. Odgadywały również nazwy produktów na podstawie przygotowanych wcześniej etykiet. W kolejnych dniach uczniowie wspólnie wymyślali rymowanki, które miały ułatwić  przekazywanie wiedzy o czytaniu etykiet, później  rysowali obrazki ilustrujące wierszyki. W ten sposób powstały  ulotki, które zostały zeskanowane i powielone. Dzieci  dotarły z  akcją edukacyjną  do Pani Dyrektor oraz nauczycieli naszej szkoły. Następnie wraz opiekunami wręczały ulotki pracownikom i klientom: Galerii Sztuki Współczesnej BWA, księgarni Libera, sklepu Natura oraz Zespołu Parków Krajobrazowych w Przemyślu. Mali edukatorzy starali się uświadomić dorosłym, że zawsze należy czytać etykiety! Tłumaczyli także na co zwracać uwagę, czytając je podczas codziennych zakupów. Sprawozdanie z działań naszego zespołu zostało przesłane do organizatora konkursu Tesco Polska w ramach udziału w programie „Od uprawy do potrawy”.

Na zakończenie miesiąca tj. 27 kwietnia odbył się szkolny etap konkursu DZIECIAKI GOTUJĄ dla chętnych uczniów klas trzecich. Zadaniem uczestników było samodzielne wymyślenie i wykonanie zdrowej przekąski z przygotowanych wcześniej produktów. Było nie tylko zdrowo, ale smacznie i kolorowo! Ocenie podlegały: walory smakowe i estetyczne gotowego dania, organizacja i porządek w miejscu pracy oraz umiejętność zaprezentowania własnego przepisu w formie krótkiej wypowiedzi. Do konkursu przystąpiło 13 uczestników. Zwycięzcą został Jakub Andruchewicz, drugie miejsce zajęła Julia Walaszek, trzecie – Karolina Dąbrowska, wszyscy z kl. III a. Finaliści  będą reprezentować naszą szkołę w kolejnym etapie konkursu już za kilka tygodni!

Tego samego dnia w auli pozostałe dzieci uczestniczyły w imprezie pod hasłem Zdrowe trendy na majówkę. Uczniowie współpracując w grupach podjęli się 3 zadań:

  • Szef kuchni poleca danie z…- należało podać 5 przykładów dań z wylosowanym przez grupę warzywem.
  • Zdrów jak ryba , silny chyba! – przeciąganie liny  
  • Z kuchennej szuflady – uczestnicy mieli odgadnąć nazwy kuchennych gadżetów i wskazać do czego służą.

Na koniec imprezy odbył się  pokaz mody, podczas którego uczestnicy prezentowali własne wiosenne stylizacje.

Podsumowując cykl kwietniowych zajęć stwierdzamy, że zdrowy tryb życia można promować na różne sposoby, co z powodzeniem udowodnili jego mali propagatorzy z SP 4!

 

 

Opublikował: Paweł Bugera | Data publikacji: 08-05-2017 10:47
Modyfikował: Paweł Bugera | Data modyfikacji: 08-05-2017 10:47