12 °C
  • PL
  • EN
  • DE
×

Wyszukaj w serwisie

Praktyka i stały rozwój drogą do sukcesu zawodowego

Kolejny projekt praktyk zagranicznych realizowany przez Zespół Szkół Usługowo-Hotelarskich i Gastronomicznych w Przemyślu!

W projekcie ‘Praktyka i stały rozwój drogą do sukcesu zawodowego’ realizowanym od VI 2015 do V 2016r. biorą udział uczennice z klas II oraz III  w zawodzie technik żywienia i organizacji usług gastronomicznych (12 osób), jak również grupa hotelarsko-turystyczna (5osób).

Głównym punktem projektu był wyjazd na praktyki zagraniczne, lecz aby się do tego jak najlepiej przygotować uczennice wzięły udział m.in. w przygotowaniu zawodowym, którego elementami były dwudniowe warsztaty w Hotelu Arłamów, wizyta w PWSW w Instytucie Bezpieczeństwa i Produkcji Żywności oraz wycieczka po Przemyślu z niemieckojęzycznym przewodnikiem z PTTK. Było to możliwe dzięki współpracy jaką szkoła zawiązała z tymi instytucjami, aby stale podnosić poziom kształcenia.

Celem trzytygodniowych praktyk w Berlinie w Niemczech było zdobycie doświadczenia zawodowego, podniesienie kwalifikacji szczególnie w zakresie nowoczesnych technologii i metod pracy, zwiększenie mobilności oraz zdolności do uzyskania i utrzymania w przyszłości zatrudnienia na lokalnym, krajowym i europejskim rynku pracy.

Równie ważnym celem projektu jest doskonalenie znajomości języka niemieckiego, w tym zawodowego oraz zawarcie międzynarodowych znajomości do czego niewątpliwie przyczynił się fakt, że uczestniczki projektu były zakwaterowane u rodzin niemieckich. Ponadto, co nie mniej ważne, projekt ma pokazać uczennicom różne kierunki rozwoju zawodowego i promować ideę „uczenia się przez całe życie”.

Dziewczyny odbywały praktyki w firmach o ugruntowanej pozycji w środowisku lokalnym co zostało potwierdzone referencjami oraz certyfikatem Mobility Pass.

 

 

Pobyt w Berlinie realizowany był w terminie 14.02.2016-04.03.2016 we współpracy z niemieckim partnerem.

Codzienna relacja z pobytu jest ogólnie dostępna na projektowym blogu: www.blog.zsu-hig.edu.pl 

Opublikował: Paweł Bugera | Data publikacji: 16-03-2016 13:21
Modyfikował: Paweł Bugera | Data modyfikacji: 16-03-2016 13:22